Având în vedere că în România, religia preponderentă e cea ortodoxă, o să tratez subiectul din perspectiva ei.
Așa cum știm, zilele de posturi importante sunt: Ajunul Bobotezei, Tăierea Capului Ioan Botezătorul, Înălțarea Sfintei Cruci, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului și Postul Nașterii Domnului.
Dacă în cele mai importante posturi, sunt zile în care nu se fac nunți, înmormântările se bucură de un alt „statut”.
Dacă oficierea ritualului religios nu e influențată de zilele de post, pomana, masa de după înmormântare, trebuie gândită și organizată în așa fel încât să respecte și să vină în întâmpinarea alegerilor de ordin personal, al fiecărui participant în parte.
Și pentru că se apropie 15 August, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, o sărbătoare cu mare însemnătate, o să mă refer la ea.
În fiecare an pe 15 August, sărbătorim Ziua Sfintei Maria. Ortodocșii devotați și toate fetele bisericești țin post două săptămâni înainte, 14 zile, apoi în ziua sărbătorii se țin slujbe religioase speciale și se organizează numeroase procesiuni.
Așa cum am amintit și mai sus, chiar dacă în perioada 1-15 August, nu se pot oficia nunți, slujbele de înmormântare au „liber”, se vor oficializa, aducând cu ele, mesele de pomană și parastasele. Și asta pentru că organizarea de pomeni și parastase este unul dintre cele mai răspândite obiceiuri pe care ortodocșii din România le fac pentru a comemora persoanele dragi trecute în neființă.
În perioada de Post, pachetele pentru parastas, pachetele împărțite la pomană și mesele de după înmormântare, vor trebui să respecte cerințele, să conțină doar ingrediente de post, sau mâncăruri la care este dezlegare în ziua în care se face împărțirea pachetelor.
Mâncărurile de post însumează toate preparatele care nu conțin produse de origine animală, în timp ce preparatele „de dulce” sunt preparate care conțin ingrediente de origine animală.
Astfel, angajații Carpe Diem Funerare, își consiliază în permanență clienții, mai mult, se vine în întâmpinarea lor, cu un meniu bine pus la punct și variat, meniu dedicat în exclusivitate perioadelor de Post.
Iată câteva idei de pachete, pentru pomana, în perioada postului:
Varianta 1.:
– colăcel (japoneză)
– pilaf cu legume
– cozonac de post
– un fruct
– apă plată sau minerală
– bere
Varianta 2.: – colăcel (japoneză)
– sarmale de post
– ciocolată (de post)
– un fruct
– apă minerală sau plată
– bere
Varianta 3.: – colăcel (japoneză)
– pate vegetal
– zacuscă
– un fruct
– halvă
– apă minerală sau plată
– bere
Pentru mesele de post, paleta de mâncăruri e mai generoasă. Salata de vinete, ardeii umpluți, mâncarea de fasole, ghiveciul de legume, orezul cu spanac, chiftelele cu ciuperci, varza, sunt o parte din multitudinea de variante pe care restaurantele cu care colaborăm, ni le pun la dispoziție.
Momentul în sine, decesul unei persoane dragi, e împovărător, plin de durere. De asta, e foarte important să ai parte de o consiliere, de un ajutor care să se situeze la granița fină între profesionalism și empatie, grija pentru sufletul celor rămași să domine întreaga atmosferă.
Mesele de pomenire, pachetele de după inhumare sunt o parte importantă a evenimentului în sine.
Și pot să afirm, că în cei peste douăzeci de ani de activitate, am primit nenumărate aprecieri, aprecieri care au vizat și latura asta. Latura produselor care au alcătuiesc pomenile.
Carpe Diem, militează pentru servicii civilizate!