Priveghiul este o traditie religioasa in care sicriul cu trupul neinsufletit al celui care a trecut in nefiinta este expus timp de o zi sau doua, fie la capela, fie la domiciliu, pentru ca familia, rudele si prietenii sa isi ia ramas bun. Acest moment important poate fi considerat ca fiind ultima sansa de a petrece un timp in liniste si intimitate cu acea persoana, de a spune tot ceea ce avem pe suflet si de a ne elibera de orice sentiment de vinovatie. Priveghiul poate fi considerat un pas esential in incheierea unei situatii legate de trecut, care ne permite sa mergem mai departe in viata.

In esenta, privegherea este un obiceu religios in care trupul neinsufletit al celui decedat este expus pentru una sau doua zile in capela sau la domiciliu, permițând familiei, rudelor mai îndepărtate și prietenilor sa ia ramas bun. In acest interval, sicriul poate fi deschis sau inchis, in functie de preferintele apropiatilor defunctului. De obicei, noaptea sicriul este vegheat de un membru sau doi ai familiei, in timp ce restul parasesc capela pe parcursul zilei.

Practicarea priveghiului are un scop important: asigurarea unei „incheieri”. Termenul englez „closure” se refera la finalizarea unui aspect din trecut, astfel incat sa putem avansa in viata. Acest concept se aplica, de exemplu, si in cazul terminarii unei relatii amoroase, dar devine si mai relevant in cazul unei despartiri definitive, cum ar fi un deces. Priveghiul ofera oamenilor oportunitatea de a-si spune lucrurile ne spuse celui/celei care a trecut in nefiinta, de a-si exprima gandurile si sentimentele ramase neexprimate in timpul vietii acestuia/acesteia.

In comparatie cu alte situatii, cum ar fi despartirile sau finalurile dureroase ale unei relatii de lunga durata, in cazul unui deces nu mai putem comunica cu persoana respectiva pentru a-i impartasi sentimentele noastre. Priveghiul ofera singura posibilitate de a petrece un moment privat cu aceasta, spunandu-i tot ceea ce avem pe suflet. Daca nu ne bucuram de acest moment, ne putem simti vinovati si aceasta vinovatie poate fi greu de gestionat pe parcursul vietii.

Priveghiul este considerat important, deoarece ofera o sansa de incheiere si permite oamenilor sa isi spuna tot ceea ce au avut pe suflet, in cazul in care nu au mai putut lua legatura cu acea persoana in timpul vietii.