In ziua și la ora stabilită de comun acord cu preotul, rudele organizează ritualul de înmormântare pregătind tămâia și oferind preotului și cantorului câte o lumânare aprinsa. Pe masa de slujba o da fie parastasul cu o lumânare in el împreuna cu sticla de vin.
In funcție de zona, se alege un vin alb sau un vin roșu. După, începe oficierea slujbei.
Slujba, este ținuta in capela dar, in zonele rurale ea poate sa fie oficiată si la casa decedatului. In încheierea slujbei, dacă vreunul din membrii familiei sau un alt participant la înmormântare dorește să țină o cuvântare la catafalcul celui decedat, poate sa o facă, anunțând dinainte preotul slujitor.
După slujba, se orânduiește procesiunea de înmormântare, astfel : in frunte merge un credincios cu crucea, apoi urmează cei care duc praporii, apoi preotul si cântărețul, urmați dr familie si rude.
Prietenii si cunoscuții încheie convoiul mortuar, ducând coroanele. Pe drum pana la locul de înhumare propriu-zisă se cânta“ Sfinte Dumnezeule“ funebru de către cor sau credincioși, sub conducerea cantorului. In zonele rurale, când convoiul ajunge la răspântii de drumuri ori in locuri legate de viața si activitatea decedatului sau in dreptul unei biserici, preotul zice in dreptul sicriului ectenia pentru morți.
Tot in zonele rurale s au dezvoltat practici primitive, care din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe țin de superstiție si denotă ignoranța : aruncarea cu bani pe jos, spargerea unei căni sau unui vas când decedatul este scos din casa. Tot așa, fanfara la înmormântare este un obicei străin de tradiția ortodoxa, care nu admite cântarea instrumentală in cult.
Politica de a lipi pe crucea din mâna mortului o moneda este pagana si trebuie sa se renunțe la ea.
Cu acest ban se credea ca morții platesc luntrasului Caron trecerea peste Stix al infernului. A atașa un ban de Sfânta Cruce reprezintă o impietate si perpetuarea unei superstiții pe care orice creștin ortodox nu o poate sustine.
După ce cortegiul funerar ajunge la groapa, preotul va tine rugăciunea apoi sicriul va fi coborât in groapa. Familia si cunoscuții vor arunca câte o bucata de pământ peste sicriu apoi, groapa se va inchide si peste, se vor așeza coroanele. După slujba de la capela, familia o invite toți participanții la masa de pomenire și după înhumare, se vor împarți colăcei și câte un pahar cu vin