Acum 21 de ani, când am înființat firma Carpe Diem Funerare, m-am izbit de grotescul a ceea ce însemna pe atunci îmbălsămarea, începând cu locațiile, practica și terminând cu personalul.
În 2002, administratorii de firme de servicii funerare apelau la îmbălsămătorii care activau în cadrul spitalelor de stat. Era o procedură foarte importantă, dar pe care tu, din postura de deținător de firmă de servicii funerare, nu aveai cum să o controlezi.
Astfel, în 2004 am început să fac demersurile către Ministerul Sănătății, să le explic cu ce se confrunta firma pe care o administram încă de pe atunci (Carpe Diem Funerare) și în 2005 am fost admisă să mă înscriu (în calitate de administrator de firmă de servicii funerare) la cursurile de Autopsier din cadrul institutului Mina Minovici.
Le-am absolvit și astfel, am devenit îmbălsămător, o meserie cu care mă mândresc. Pentru că, dincolo de ceea ce pare, e o meserie care îți aduce mari satisfacții profesionale.
Încă de la începuturile Carpe Diem Funerare, am militat pentru un serviciu civilizat, un serviciu care viza în primul rând persoana decedată. Astfel am introdus noțiunea de “Îmbălsămare și aranjare facială” într-un singur pachet, așa încât toți decedații care plecau de la noi erau cosmetizați.
Pentru ca toate operațiunile să fie făcute în condiții proprii, inițial am închiriat morga în cadrul spitalului, iar din anul 2009 am reușit să deschid morga particulară, autorizată, morga în care firma Carpe Diem Funerare își desfășoară activitatea și în prezent.
Legea 102 din 2014 privind serviciile funerare a fost actualizată în 2014, o actualizare care a făcut ca, încet, domeniul funerar să se civilizeze.
Astfel, a apărut profesia de “tanatopractor”.
O profesie mult mai complexă decât cea de îmbălsămător, pentru că aici intră și remodelarea anumitor părți ale corpului și aplicarea produselor cosmetice.
Sigur, odată cu legea au apărut și instituțiile care au derulat în cadrul lor cursurile pentru absolvirea diplomei de tanatopractor.
Astfel, Carpe Diem Funerare și-a trimis un angajat care a obținut diploma în cadrul unui institut specializat din Spania.
Și uite cum, Tanatopraxia este o nouă profesie, profesie pe care o să o întâlnim din ce în ce mai des în cadrul firmelor de specialitate.
E foarte important felul în care persoana decedată rămâne în memoria celor care participă la ceremonia de înhumare. De aceea, ea trebuie să aibă un aspect demn.
Astfel, Carpe Diem Funerare a constituit un protocol de lucru, protocol care constă în primul rând în igienizarea corpului, spălarea și dezinfectarea lui.
Apoi se extrag gazele și fluidele, pentru a stopa proliferarea bacteriilor, urmând apoi să se efectueze îmbălsămarea propriu-zisă cu TP 22, o soluție biocidă.
Închiderea pleoapelor și a maxilarului, urmând ca aplicarea produselor cosmetice să fie făcută după îmbărcarea decedatului.
În decursul celor două decenii de existență, Carpe Diem Funerare s-a confruntat cu situații delicate și dificile, situații care au presupus reconstrucția anumitor părți din corp sau remodelarea lor.
Am pus în practica tehnicile de conservare, și astfel, prin Tanatopraxie, Carpe Diem Funerare a reușit să se situeze permanent în zona de civilizație, aducând în față, imaginea decentă a “somnului cel de veci”.